Kritik mot nya regler för bredbandsstöd

Uppdaterad
Publicerad

Som SVT Nyheter Värmland tidigare berättat om så har nya regler hos Jordbruksverket gjort det svårare att söka stöd för bredband. Nu kommer kritik från både länsstyrelsen och region Värmland.

Södra Järnskogs fiberförening i Koppom i Eda kommun är några av dem som är besvikna på Jordbruksverkets ändrade regler som innebär att fiberföreningar som ligger i tätorter inte längre får söka bidrag till bredbandsutveckling.

– Det är ren katastrof för bredbandsutbyggnaden i Sverige. Det är inget lokalt problem i Värmland, det berör hela landet, säger Lennart Olsson i Södra Järnskogs fiberförening.

Nu går även länsstyrelsen ut och berättar att de är de oroliga för de nya reglerna.

– Det är bekymmersamt och det kommer vara bekymmersamt för vårt län, säger länsrådet Robert Andrén.

Han är rädd för att bredbandsutbyggnaden i Värmland kommer stanna av.

– I värsta fall kan det betyda att vi får blinda fläckar där man inte har tillgång till bredband.

Krävs bidrag för bredband

Det är Jordbruksverket som tillsammans med Post- och telestyrelsen gjort en marknadsanalys som visat att det är möjligt att bygga ut bredbandet på kommersiell väg i alla tätorter, det vill säga utan stöd. Enligt krav från EU får Jordbruksverket bara betala ut bredbandsstöd där det inte är lönsamt för marknadsaktörer att agera.

– Det har gjort att vi har varit tvungna att gå in och begränsa var vi kan använda stödet, säger Helena Ingvarsson, stödansvarig för bredbandsstödet inom nya landsbygdsprogrammet på Jordbruksverket.

Robert Andrén på länsstyrelsen tror att det kommer krävas bidrag för att kunna utveckla bredbandet i Värmland.

– Vi har också pratat med aktörer på marknaden och några har sagt att det kan vara intressant, andra har sagt att det inte finns någon ekonomi i det här. Vi tror att det är alldeles för bräckligt. I Värmland är det stora avstånd mellan tätorterna också, hade de legat på ett pärlband så hade det kanske varit mer intressant för marknaden men nu är det inte så och det är bekymmersamt, säger Robert Andrén.

”Inte kommersiellt gångbart”

Inte heller Region Värmland tror att marknaden kan stå för hela utbyggnaden av bredbandet.

– Vi tror inte att det är kommersiellt gångbart, det har inte varit det tidigare och det kommer sannolikt inte vara det framöver heller. I den aspekten är vi helt överrens med länsstyrelsen att såhär kan man inte göra. Här måste Jordbruksverket tänka om, säger regionrådet Tomas Riste (S).

Nu väntar ett möte mellan Jordbruksverket och länsstyrelsen. Länsstyrelsen i Värmland kommer också tillsammans med länsstyrelserna i Gävleborg och Dalarna gå ihop och gemensamt formulera sin kritik i ett brev till Jordbruksverket, Post- och telestyrelsen och näringsdepartementet. Nu är förhoppningen att Jordbruksverket kommer ändra sig.

– Annars blir fiberföreningarna lidande. De som ska förverkliga det ute på landsbygden kommer komma i kläm och det är helt oacceptabelt, säger Tomas Riste (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.