Kupol forskar på fem värmlandsskolor

Publicerad

Vad betyder skolmiljön för elevernas hälsa? Det undersöks just nu i det nationella forskningsprojektet KUPOL. Fem värmlandsskolor deltar: Forshaga lärocenter, Sannerudsskolan, Gunnarsbyskolan, Forsnässkolan och Estetiska skolan.

Skolan är en viktig miljö under uppväxttiden och ändå saknas det studier om skolmiljöns betydelse för ungas hälsa.

– Den här forskningen gäller det pedagogiska lärandet i den sociala miljön, säger Birgitta Andersson, rektor för årskurs 7-9 vid Forshaga lärocenter.

– Kan vi lära oss någonting utav de här resultaten och bidra någonting till en viss förändring hos oss, så tycker jag det låter väldigt intressant.

Och mer kunskap om skolan som elevernas arbetsmiljö behövs när mycket pekar på att den psykiska ohälsan har ökat bland ungdomar sedan 80-talet, speciellt bland tonårsflickor.

Forskningsprojektet Kupol bedrivs på 95 högstadieskolor i Syd- och Mellansverige, bland annat på Forshaga lärocenter med 300 elever och 30 lärare.

Kupol-projektet pågår under fyra år och en del av resultaten av årets studium presenteras efter sommarlovet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.