Foto: TT/Cleis Nordfjell

Läkemedelsberoende läkare får prövotid

Uppdaterad
Publicerad

En läkare i Karlstad får en treårig prövotid, det har Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) beslutat.

På grund av läkarens långvariga läkemedelsberoende finns det risk att hen inte kommer att kunna utöva sitt yrke tillfredsställande, enligt HSAN.

Av utredningen i ärendet framgår att läkaren sedan cirka 14 år tillbaka brukat narkotikaklassade läkemedel i form av bensodiazepiner och bensodiazepinbesläktade sömntabletter, samt, under en period även opiater. Utredningen visar också att hen genom egenförskrivning sedan cirka sju år tillbaka haft ett läkemedelsberoende.

I utredningen har läkaren själv fått yttra sig och menar att hen ur ett patientperspektiv skött sitt arbete och att det vid arbetsgivarens, landstinget i Värmlands, genomgång inte fanns något att anmärka på.

Drogtester

Redan 2008 fick arbetsgivaren kännedom om läkarens överkonsumtion av opiatanalgetika. Två månader senare uppgav läkaren att hen slutat med opiater vilket också visades i drogtester. Därefter gjorde man fram till mars 2009 regelbundna drogtester som var positiva för bensodiazepiner men negativa för opiater. År 2011 ska läkaren enligt utredningen ha börjat egenförskriva Stesolid och Stilnoct/Zolpidem och år 2013 framkom missbruk/beroende av dessa läkemedel.

Nu ska alltså läkaren genomgå en prövotid och behandling för sitt beroende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.