Foto: SVT

Läkare glömde skriva recept – patient fick hjärtinfarkt

Uppdaterad
Publicerad

Den hjärtsjuka patienten skrevs ut från sjukhuset, men på Apoteket fanns inget recept att hämta. Några dagar senare fick patienten en ny hjärtinfarkt.

Det var i slutet av maj som patienten skrevs ut efter att ha vårdats på hjärtavdelning för en hjärtinfarkt och efter att ha genomgått en så kallad ballongsprängning. Vid utskrivningen fick patienten en läkemedelslista samt muntliga instruktioner kring fortsatt behandling hemma.

Läkare glömde recept

Men när patienten skulle hämta ut den blodtunnande medicinen fanns inget recept utskrivet. Receptet blev fördröjt och skickades först dagen efter elektroniskt. Men det fortsatte att strula.

Apoteket på orten där patienten bor hade inte det aktuella läkemedlet, behandlingen fördröjs därför ytterligare en dag då patienten får åka till Karlstad för att få ut sin medicn.

Landstinget Lex Maria-anmäler

Dagen efter att patienten påbörjat sin behandling får hen en ny hjärtinfarkt.

Händelsen är Lex Maria-anmäld och ska granskas av Inspektionen för vård och omsorg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.