En ny app kan göra det enklare att låna grejer av grannarna. Foto: SVT/TT

Karlstadspar bakom ny låneapp

Uppdaterad
Publicerad

Låna, byt eller dela – istället för att köpa. Det är tanken med en ny mobilapp som nu ska introduceras på flera håll runt om i Sverige.

Det har tagit två år att gå från idé till mobilappen Swinga Bazaar. Anna Sundell fick idén tack vare sin symaskin som stått oanvänd länge.

– Jag fick en symaskin av mina vänner i 30-årspresent och den blev inte använd. Då tänkte jag ”den här skulle jag kunna låna ut”, säger Anna Sundell.

Plingar till i telefonen

Pricipen är enkel – har man något man vill låna ut lägger man in det i appen. Vill någon sedan låna ens pryl så plingar det till i mobiltelefonen.

– Tanken är att det ska bli lättare att låna eller kanske hyra av de som bor i ens närområde, i stället för att bara köpa nytt hela tiden, säger Henric Barkman.

Ska testas i Stockholm och Karlstad

Just nu testas appen på försök på bland annat Kronoparken i Karlstad. Fler områden är på gång, bland annat Bagarmossen i Stockholm.

Emma Tideström som bor på Kronoparken lånade en slipmaskin via Swinga Bazaar för att göra sina utemöbler sommarfina.

– Det hade nog inte blivit av om jag inte sett att det fanns en slip att låna, säger hon.

Skulle du själv kunna tänka att låna ut någonting?

– Ja, vi har en cykelsits som vi inte använder särskilt mycket. Då tänkte vi att den kan ju lika gärna användas av någon annan. Även om vi kanske inte vill ge bort den helt än så är det ju onödigt att den ligger och skräpar bara, säger Emma Tideström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.