Låna konst på bibblan

Uppdaterad
Publicerad

Att man kan låna böcker på ett bibliotek känns ju självklart. Men på Kronoparkens bibliotek i Karlstad kan man även låna konst. Och det med ett helt vanligt lånekort.

– Fjorton dagar får man ha den och det är ju ett utmärkt tillfälle att pröva konsten hemma, ta med sig en tavla hem, titta på den, hänga upp den och känna efter ”är det här nåt jag vill ha eller inte”, säger verksamhetsledaren från Konstfrämjander Janove Ekstedt.

Konstfrämjandet har valt ut verk utifrån temat mobil och bjudit in unga konstnärer som gått på konsthögskolor runt om i världen och som har en anknytning till Värmland. Några av deras verk kan nu finnas i hemma hos värmlänningar i ett par veckor.

Målet: ”konst till alla”

– En del tittar ju lite undrande och kanske inte vågar närma sig riktigt och då gäller det ju att börja prata om det. Och det är väl kanske det viktigaste, att våga prata om konsten, säger bibliotekarien Ann Skagerling.

Böcker och konst på ett och samma ställe. Tanken är att det ska vara gratis och att konsten, precis som böckerna ska finnas tillgängliga för alla.

– Det är väl det som är det främsta målet, konst till alla, att det blir nån slags allmängods av konstvärlden, säger Janove Ekstedt.

– Att det inte stängs in i en konsthall utan att det är människor som möter det här. Vi har ju många barn och ungdomar som kommer hit och de har ju en nyfikenhet på saker och ting. Det är ju det som är det roliga, säger Ann Skagerling.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.