Landstinget presenterar sparförslag

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget måste spara 380 miljoner nästa år och 300 tjänster försvinner.

I dag presenterade den politiska ledningen för Landstinget i Värmland ett långsiktigt sparförslag med anledning av det underskott på 137 miljoner kronor som väntas i år.

– Det som är nytt är att vi har början till en utvecklingsplan. Tidigare år när vi gjort neddragningar så haft det långsiktiga perspektivet med, säger landstingsdirektören Gunilla Andersson.

Vad innebär det här konkret?

– Det vi föreslår nu är att vi ska kunna vara mycket mer flexibla och att det är en satsning på den öppna vården vilket även inbegriper specialistvården.

Gunilla Andersson betonar att den digitala vården ska bli mer framträdande.

– Det är inte alla som kommer att tycka att detta är den vägen som man vill eller kan använda men för de som kan och vill är det ett bra sätt och det öppnar också för möjligheter för de som behöver annan typ av kontakt.

Kommer det här att förbättra landstingets ekonomi?

– Vi måste spara 380 miljoner och vi är inte framme än med hur många tjänster det handlar om mer än att vi säger att 300 tjänster ska försvinna till årsskiftet 2016/2017. Det är där vi är nu. Sen ska vi jobba med de andra delarna. Handlar om allt från inköp av material och läkemedel och andra sätt att bemanna.

I slutändan måste ni säga upp folk?

– Ja, men det är vår sista åtgärd. Vi ska jobba med naturliga avgångar i första hand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.