Paret fick problem med ekonomin när de gick i pension. Foto: SVT

Lång väntan på skuldsanering

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som söker om skuldsanering ökar i landet och i länet. Väntetiden för att få besked om sanering är just nu elva månader.

I ett hus på en ort i södra Värmland hälsar vi på hemma hos Tage och hans fru.

– Det blir så mycket snack, säger han.

Ekonomiska problem vid pensionen

Tage och hans fru berättar om hur problemen med skulder började. Det var när de båda gick i pension och det kom in mindre pengar, berättar de. Paret började ta blankolån för betala av andra lån och sedan rusade skulderna iväg. I somras ansökte paret om skuldsanering. De har väntat i över sju månader nu utan att få svar. Och väntan på ett besked om hur framtiden ska bli – den tär.

– Det är fruktansvärt. Man mår så dåligt. Man vet ingenting, får vi eller får vi inte. Får vi går från huset eller får vi bo kvar. Det är katastrof.

Ökning av antalet skuldsaneringar

Antalet personer som söker om skuldsanering ökar kraftig, med hela 19 procent i Värmland förra året, då 368 ansökningar kom in. Även på nationell nivå ökar ansökningarna och Kronofogdens handläggningstid ökar också i takt med detta och är nu uppe i elva månader.

Från myndigheten beklagar man att väntetiden är så lång och att folk mår dåligt att behöva vänta på besked. Kronfogden tar nu hjälp av kollegor inom andra områden och nyrekryterar för att komma ikapp med alla skuldsaneringsansökningar.

Huset utmätt

Tage och hans fru fick i förra veckan besked av Kronofogden att parets hus efter en utmätning i somras nu ska säljas. Paret upplever att en skuldsanering är ett sista halmstrå i en total känsla av hopplöshet.

– Då får man iallafall ett besked som vi har att rätta oss efter.

Och ni inte får sanering?

– Då vet jag inte vad som händer.

Fotnot: Tage heter egentligen något annat men vara anonym.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.