Lärare på Stjerneskolan kritiska

Publicerad

I Torsby kommun har fem skolledare slutat på mindre än två år. Nu reagerar lärare på Stjerneskolan som är oroliga över skolan framtid och kritiska mot både skolledning och politiker.

– När tjänstemän och politiker står och ser på när minst 45 års skolledarerfarenhet bara försvinner. Då kan man befara att även kvalitén är i fara . Att ingen då ställer sig frågan varför, vad är det som händer, det tycker vi är ofattbart, säger Ann Svensson, lärare på Stjerneskolan.

Ann Svensson har varit lärare i 34 år. Men aldrig har hon varit så orolig som nu. Stjerneskolan står inför stora besparingar och neddragningar. Men det är långt ifrån bara det som det handlar om.

– Besparingar har vi haft förut. Jag tror inte det är det som är grejen. Det är dialogen vi efterlyser, säger hon.

Bjuder in till dialog

Skolfrågan är het på sociala medier, och efter en diskussion på facebook har kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen nu bjudit in till dialog.

– Finns det kritik från lärarna att de känner att inte vi har en vettig dialog så att de förstår varför vi tar de besluten som vi tar. Då får vi ta det på allvar och fundera på hur vi kan bättra oss, säger hon.

Det initiativet är bra tycker Ann Svensson. Men hon efterlyser dock också en dialog med skolchefen Ulf Blomquist.

– Vi vill att han träder fram och berättar var vad han tänker, hur han tänker och varför han tänker så.

Facklig kritik

SVT Nyheter Värmland har pratat med skolchefen Ulf Blomquist som inte vill ställa upp i en intervju. Han tillbaka visar dock kritiken och säger att man har en bra dialog med facket. Men från facket kommer det också kritik.

– Vi har inte sett att det vidtagits några åtgärder för att förbättra situationen för de rektorer som är kvar och för de som kommer. Det tycker vi är väldigt allvarligt, säger Karin Sandström, ombudsman Lärarnas Riksförbund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.