Lättare att vräka kriminella

Publicerad

Regeringen vill se över hyreslagstiftningen för att det ska bli lättare att säga upp hyreskontrakt med organisationer som sysslar med organiserad brottslighet.

– Det finns exempel där kommuner har haft väldigt svårt att få till en uppsägning och man ska inte behöva upplåta en fastighet eller annat i längden till en organisation som bedriver allvarlig kriminalitet, säger justitieminister Beatrice Ask till Sveriges Radio.

Bakgrunden till översynen av hyreslagstiftningen är bland annat Karlstads kommuns försök att säga upp mc-gänget Hells Angels som hyregäst från den fastighet i Hertsöga som Karlstads kommun köpte på exekutiv auktion i ett försök att bli av med klubben.

Försäljning av Hells Angels klubblokal

Uppsägningen överklagades och Värmlands tingsrätt ogiltigförklarade senare uppsägningen.

Närmast är det Hovrätten för Västra Sverige som ska pröva om Hells Angels kan sägas upp.

– Det besittningsskydd för lokalhyresgäster som finns i dag ska inte gynna grupper som inte är skyddsvärda. Vi vill göra det lättare att säga upp hyresgäster med koppling till grov organiserad brottslighet, säger justitieminister Beatrice Ask enligt Karlstads kommun.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försäljning av Hells Angels klubblokal

Mer i ämnet