Lundgren och Landgren prisades

Uppdaterad
Publicerad

Två värmlänningar fick ta emot utmärkelser i Sveriges Radios Jazzkatten som avgjordes på tisdagskvällen.

Karlstadsbördiga jazzsångerskan Isabella Lundgren fick ikväll fick Sveriges Radios utmärkelse Guldkatten som Året Musiker. Prisutdelningen ägde de rum i en tretimmar lång direktsändning från Fasching i Stockholm.

Juryns motivering är att hon kombinerar sin talang med ett starkt och djupt engagemang som bär långt utanför scenen. Med en unik, personlig röst som alltid menar allvar har hon under senare år uppvisat en fantastisk musikalisk utveckling.

En annan värmlänning blev Årets Jazzkatt, nämligen trombonisten Nils Landgren från Degerfors. Han röstades fram av P2:s lyssnare och fick utmärkelsen  med motivationen att han generöst delar med sig av internationella kontakter och nätverk till sina svenska musikerkollegor. Gästar även flitigt storband ute i landet och bjuder på sina mångåriga erfarenhet.

Jazzkatten är Sveriges Radios jazzpris som varje år delas ut i fem kategorier och särskilt hyllar den levande jazzen. Priset uppmärksammar prestationer av kompositörer och musiker verksamma i Sverige. Priset delas varje år, och bedömningen är gjord utifrån konserter och inspelningar i Sverige under det föregående året.

I fyra av kategorierna är P2:s lyssnare som föreslår pristagare, och en jury bestående av delar av redaktionerna för P2 live och Jazzradion i P2 som bestämmer vem som vinner. Kategorierna är årets nykomling, årets musiker, årets grupp och årets kompositör. I den femte kategorin, hederspriset Guldkatten, är det P2:s lyssnare som röstar fram vinnaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.