Malin Carlsson från Karlstad bor sen flera år tillbaka i Paris. Igår befann hon sig i ett av de kvarter som utsattes för terroristattentat. Foto: Malin Carlsson

Värmlänning i Paris: ”Det är en mardröm”

Uppdaterad
Publicerad

27-åriga Malin Carlsson från Karlstad bor i Paris. Igår kväll var hon i ett av de kvarter som senare utsattes för terroristattentat.

Malin Carlsson från Karlstad hade sin pappa på besök i Paris igår. De besökte en bar i Paris tionde arrondisemang, samma kvarter vid Rue Dechat som senare angreps av terroristerna.

– Vi hade tänkt äta middag i området men vi var trötta så vi drog oss hemåt. Vid tiotiden satt vi på en bar strax i området utanför min lägenhet vid 18:e och då passerade flera polisbilar och polismotorcyklar. Det här kommer jag får läsa om i tidningen, tänkte jag då, säger Malin Carlsson.

– Tack och lov att vi gick därifrån, säger jag idag.

Förstår inte

Hemma igen började Malin och hennes pappa började följa nyhetsutvecklingen via franska medier.

– Det bara fortsatte och fortsatte, nya notiser om nya skottlossningar hela tiden kom i min telefon, Det var ganska omvälvande, säger Malin.

Malin bor en bit bort från de attentatsdrabbade områdena och upplevde inte själv det kaos som utbröt.

– Jag har ännu inte varit ute och jag har svårt att förstå vidden av det som hänt. Det är en mardröm, säger Malin.

Döda kroppar

Malin och hennes vänner skickade sms hela natten. Alla verkar i nuläget vara oskadda men naturligtvis mycket chockade.

– En av mina vänner kom till baren vid Rue Dechat precis efter att terroristerna varit där, innan polisen hunnit dit. Han såg blod över allt, kroppar på marken. Han visste inte vilka som var döda och vilka som levde. Han mår inte så bra idag, säger Malin Carlsson.

Inte trygg

Malin Carlsson har jobbat i Paris i åtta år och har varit medveten om att terrorattentat kan hända. Hon har ännu attacken mot tidningen Charlie Hebdot i färskt minne.

– Det är en stor stad, det som pågår i Syrien och kriget där är ganska laddat här. Jag är egentligen inte så överraskad.

Hur tänker du om din egen säkerhet i Paris?

– Jag känner mig inte trygg att gå ut, vi vet inte var de som överlevde tog vägen. Vi vet inte hur många gärningsmän som ligger bakom, säger Malin.

Inte fly

Men några tankar på att lämna Paris har hon inte.

– Nej, jag har mitt liv här och jag trivs. Jag har ingen lust att fly härifrån för att jag är rädd. Då vill jag hellre sluta upp med den franska massan och stå upp för mitt hem, ta tillbaka landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.