Med torget i centrum

Publicerad

På söndag är det skyltsöndag och då får Kristinehamnsborna se och tycka om ett förslag till nytt torg. Dialogmöten med medborgarna visar att de vill ha uppfräschade torg, mer grönt och en gångbro över älven mellan Norra och Södra torget.

Kristinehamn har ett av landets mest spännande stadscentrum med ett torg, som klyvs av en älv men hela torgområdet behöver förnyas och väckas till liv igen.

– Äntligen ska det här torget få den plats i staden, som den förtjänar, säger Petra Okanovic, planarkitekt i Kristinehamn.

– Jag tycker att en uppfräschning och lite fokus på det här torget är på sin plats.

Den process med medborgarinflytande, som började 2012 har nu kommit fram till ett förslag om att göra om i centrum.

Behoven ändras med åren

Förr sålde man fisk på det Norra Torget och slog upp marknadsstånden på det Södra. Nu är Norra torget en parkeringsplats och Södra torget en öppen plats för Fastingen och andra evenemang. Behoven ändras med åren och engagemanget växlar. Det är dags att ge Kristinehamn ett centrum för dagens människor.

– Vi vill ju göra det här torget mer betydelsefullt och mer trivsamt, säger Louise Hamilton (MP), kommunalråd i Kristinehamn och ordförande i stadsmiljökommittén.

På söndag presenteras förslaget för dem som kommer till Södra torget. Det är ett förslag om mer grönt, mer parklikt och ett trädäck med servering och gångbro över Varnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.