Mer okej att röka på enligt unga

Uppdaterad
Publicerad

8 av 10 unga tycker att det är upp till var och en om man vill använda cannabis. Det visar en ny undersökning som gjorts i södra Värmland.

I våras gjordes en webbundersökning bland unga i sju olika värmländska kommuner; Karlstad, Grums, Kil, Forshaga, Kristinehamn, Säffle och Hammarö. 3 300 ungdomar mellan 13 och 25 år svarade och resultatet visar på en tillåtande attityd till cannabis. Åtta av tio som svarade tycker att det är upp till var och en om man vill använda cannabis.

– Jag är inte förvånad. Jag känner några som testat, ingen i min närhet, men jag vet folk som gjort det. Det är en ganska öppen syn på det, säger Sofia Mossberg, elev vid Sundsta-Älvkullegymnasiet.

Utbilda vuxna

Bland högstadieeleverna i webbundersökningen tyckte 63 procent att man ska avstå cannabis men bland elever i gymnasiet sjönk siffran. Då tyckte bara drygt var tredje person, eller 36 procent, att man ska avstå. Två av tre tyckte alltså att det var ok att testa cannabis.

– I och med att attityden är så pass tillåtande så måste vi börja utbilda de som möter våra barn och unga där ute, pedagoger, fritidsledare och föreningsledare för att börja ta diskussionen, om hur attityden har förändrats, säger Magnus Wallgren, processledare i alkohol- och drogfrågor vid Karlstad kommun.

Våga prata

Idag presenterades resultatet av undersökningen vid en pressträff i Karlstad. Marie Eriksson, ungdomsbehandlare i Säffle, möter unga som har testat eller som använder cannabis regelbundet. Hon tycker att hela vuxenvärlden behöver agera.

– Märker man att man har ett barn som har en tillåtande attityd kring cannabis eller tycker att det är ok att bästa kompisen röker på, behöver man pratat om det. Vad är det som gör att du tänker så? Och vad händer i långa loppet, om din kompis gör det? Det är ju faktiskt en olaglig handling, säger Marie Eriksson.

– Jag tror att det är mycket grupptrycket som skapar det. Om man litar på sin bästa kompis som håller på med cannabis, så vill man gärna göra det själv. Man tänker inte på konsekvenserna, säger Ida Skansen, elev på Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad.

Tacka ja

Undersökningen visar även att 21 procent av högstadieeleverna skulle tacka ja om bästa kompisen bjuder på cannabis, 38 procent bland gymnasieeleverna skulle tacka ja. Pojkar accepterar i större utsträckning att bästa vännen använder cannabis än vad tjejer gör. Resultatet visar inte på någon geografisk skillnad mellan svarande som bor i stad eller på landsbygd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.