Foto: SVT arkiv

Miljonsmäll för Hagfors och Torsby kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Hagfors och Torsby kommuner får en ekonomisk smäll på omkring en halv miljon kronor per kommun när inte det estniska flygbolaget Avies har betalat sina skulder.

Flygbolaget Avies har under lång tid varit omgärdat med problem. Flygsäkerheten har ifrågasatts efter flera allvarliga händelser, bland annat har plan kanat av startbanan i Torsby och under en flygning sprack ett av planets fönster. Vid inspektioner har Transportstyrelsen även hittat amatörmässiga reparationer med tejp på flygplanen. Därtill var förseningar och inställda flyg med regel än undantag.  

Företaget saknar pengar

I början av mars fick Trafikverket nog och avbröt med omedelbar verkan avtalet med Avies. Men problemen tar inte slut för det. Nu visar det sig att flygbolaget inte har medel att betala de skulder de har till bland andra de kommunala flygplatser som de har trafikerat.

– Nej, det står klart att bolagets svenska del inte har några tillgånger som vi kan mäta ut för de som bolaget är skyldiga pengar, säger Karina Öhrberg på Kronofogdemyndigheten.

Avies skyldigt kommunerna 2,6 miljoner

Fem kommunala flygplatser i landet har krav på Avies. Från Pajala i norr till Hagfors i söder. Totalt är bolaget skyldigt kommunerna drygt 2,6 miljoner kronor. För Hagfors handlar det om närmare 530 000 kronor, medan Torsby har 495 000 kronor att kräva av flygbolaget.

– Det är ju jättetråkigt naturligtvis att bolaget inte sköter sig och betalar sina skulder till kommunen, säger Åsa Johansson (S) kommunalråd i Hagfors.

Moderbolaget kan ej krävas på pengar

Och det är inte bara kommunerna som har krav på Avies. En lång rad betalningsförelägganden från företag och privatpersoner ligger hos Kronofogden. Men Kronofogden kan inte gå till Avies estniska moderbolag och kräva pengar. Enda möjligheten för de svenska fordringsägarna är att begära Avies Sverige AB i konkurs.

– Kommer det krävas att vi kommuner går ihop och gör en konkursansökan på bolaget är det inte uteslutet att vi är med på det, säger Åsa Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.