Foto: SVT

Mindre ambulansresurser i norra Värmland

Publicerad

Tre dygnsambulanser i Torsby blir till två och en dagambulans och så införs en så kallad bedömningsbil med sjuksköterska. Det är en del av förändringarna när landstinget gör om sin ambulansorganisation.

Efter att ambulansverksamheten bland annat har studerat befolkningsutvecklingen i länet, analyserat tillgängligheten vad gäller ambulanser och sett effekten av ambulanshelikoptern ska organisationen nu förändras.

Syftet är att ambulanssjukvården ska bli mer jämlik.

– Vi ser att vi har stort ambulansbehov i södra delen av länet och vi har en hög belastning där. I Karlstads kommun finns det efter klockan 20 tre dygnsambulanser som ska täcka kommunera Grums, Karlstad, Kil och Forshaga. Samtidigt har Torsby, som förvisso är större till ytan, drygt 11 900 invånare och lika mycket ambulansresurs som Karlstadsområdet, säger Wolmer Edqvist, verksamhetschef på ambulanssjukvården i Värmland.

– Vi ser också att vi behöver omfördela resurser till västra Värmland, tillägger han.

Neddragning i Torsby

I förslaget blir tre dygnsambulanser i Torsby till två dygnsambulanser och en dagambulans.

Redan 2013 fanns ju förslag att dra in ambulansresurser i Torsby men det blev stora protester och planerna stoppades, vad är skillnaden nu?

– Jag pratar inte reduktion utan omfördelning av resurser, säger Wolmer Edqvist.

Han betonar att det inte finns någon ekonomisk besparing i förslaget och ingen koppling till det stora sparkrav som landstinget har just nu.

– Vi måste använda våra medel inom ambulanssjukvården på smartare och bättre sätt och vi behöver anpassa verksamheten utifrån 2015 års nivåer, säger han.

Bedömningsbil

Förändringen innebär också att en så kallad bedömningsbil med sjuksköterska införs i länet.

Den ska vara stationerad i Karlstad och enligt landstinget handlar det om en ny vårdnivå.

– Man kan med hjälp av den här bilen komma hem med en sjuksköterska till en patient och göra en bedömning utifrån behov. Behövs inte akut vård kan vi hjälpa till med att boka en tid på vårdcentral till exempel nästa dag, och om det behövs vård på akuten så kallar bedömningsbilen dit en ambulans, säger Wolmer Edqvist.

Startar våren 2016

I Sunne kommer en dagambulans flyttas till Karlstad och omvandlas till sjuktransport och på så vis ska ambulansbilar kunna frigöras för akuta larm som annars kunnat vara upptagna med transportuppdrag. Men samtidigt får Sunne en så kallad single responder som ska kunna rulla kl 8-20 måndag till söndag. Den kan liknas vid en bedömningsbil men ska även kunna åka på mer akuta uppdrag.

I Charlottenberg förlängs tiderna för dagambulansen från dagens måndag till fredag kl 7-17, till måndag till söndag kl 8-20.

Nu pågår riskbedömningar och MBL-förhandlingar och planen är att organisationsförändringarna ska ske under våren 2016.

Den prehospitala bedömningsbilen ska börja rulla redan i december i år.

Nya ambulansorganisationen

– En ny vårdnivå införs i form av en sjuksköterskebemanns bedömningsbil, stationerad i Karlstad.

– Tre dygnsambulanser i Torsby kommun omfördelas till två dygnsambulanser och en dagambulans som tjänstgör måndag till söndag mellan klockan 08:00 och 20:00.

– En så kallad single responder införs i Sunne. Den motsvarar prehospital bedömningsbil med skillnanden att en single responder kan åka ut på akuta uppdrag.

– En dagambulans i Sunne flyttas till Karlstad och blir till sjuksköterskebemannad liggande sjuktransport som i första hand gör transporter utomläns.

– Dagambulansen i Charlottenberg förlängs till att tjänstgöra måndag till söndag mellan klockan 08:00 och 20:00.

Källa: Landstinget i Värmland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.