Se husen som enligt länsstyrelsen kan bli lösningen på bostadsbristen för asylsökande. Foto: SVT

Mobila hus – en lösning för brist på asylboende

Publicerad

Ett mobilt modulhus som tillverkas i Karlstad skulle kunna lösa en del av bostadsbristen för asylsökande. Det menar samordnaren för asylboenden vid länsstyrelsen i Värmland.

Karlstadsföretaget har tidigare mest sålt modulerna av komposit som lagerlokaler och verkstäder, men nu har de ritat en version med två lägenheter på cirka 42 kvadrat vardera som kan fungera som asylboende.

– Komposit är ett väldigt lätthanterligt material som är flexibelt. Det har många bra egenskaper som lämpar sig väldigt väl för asylboende. Det är bra isolerat, man kan brandskydda det och det går att flytta bostäderna senare. Det går snabbt att installera dem för att möta ett snabbt växande behov av nya bostäder, säger Kelly Finnpers på Karlstadsföretaget Mobile Composite Solutions, som tillverkar modulbostäderna.

Går lätt att flytta

På Örsholmen i Karlstad tillverkas modulerna som består av PET-plast inkapslad i glasfiberväv. Huset monteras på två dagar och går att flytta på vid behov.

Det finns även andra företag som tillverkar mobila modulbostäder i Sverige. Tanja Ekegren är samordnare för Värmlands resurser för asylboende på länsstyrelsen i Värmland. Hon menar att liknande moduler kan hjälpa kommunerna att få tillbaka kontrollen över asylmottagandet.

– Migrationsminister Morgan Johansson gick ut och sa att nu är det fullt, vi har inga fler tak över huvudet. På så sätt är det väldigt tydligt att vi behöver fler bostäder. De här husen är en del i det, att vi på ett snabbt och bra sätt får fler boenden i Sverige och i Värmland, säger hon.

Ger bättre planering

Vad ser du för fördelar för kommunerna om man köper in sådana här hus?

– Fördelen är att man kan få egen kontroll över asylmottagandet. Istället för att Migrationsverket, som det är nu, hyr av privata värdar, kan de istället hyra direkt av kommunen. Det gör att kommunen får en större inblick i mottagandet, hur det bedrivs, vilken kvalitet det har, och så vidare.

Men migrationsverket kommer ju ändå att kunna hyra av privata värdar?

– Ja, den möjligheten kommer inte att försvinna. Men om man bygger den här typen av bostäder så kan man i alla fall ha en planering tillsammans med Migrationsverket, på ett annat sätt än nu, säger Tanja Ekegren på länsstyrelsen i Värmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.