Foto: SVT

Möte om nattjobb – mitt i natten

Publicerad

Facket tar nu till ett nytt grepp för att belysa frågan om nattarbete och bjuder in arbetsgivarna till ett nattligt möte.

Patienterna blir allt sjukare, vården mer intensiv och vårdtiderna allt kortare. Allt fler i vården arbetar treskift.

Det är det vårdfacket vill diskutera på sitt nattliga möte.

– Hur ska jag kunna orka ett helt yrkesliv och hur ska jag orka med de arbetstider jag har? Det är den absolut viktigaste arbetsmiljöfrågan i vården idag. Det säger Eva Strandh, ordförande i Vårdförbundet Värmland.

Vill visa hur det är

Strandh har bjudit in sextio nyckelpersoner från alla Värmlands 16 kommuner och från landstinget till ett möte på Skoghalls Folkets hus.

Mötet hålls den 18 februari mellan 22.00 och 04.00 nästa morgon – en tid som valts för att visa hur många inom vården tvingas jobba.

Hittills har 15 av 60 inbjudna tackat ja till inbjudan.

Trött och skakig

Den allt mer intensiva vården har fört med sig att fler måste arbeta natt, sjukvården har fått treskift.

Alla måste kunna arbeta alla tider.

– Schemat ska ju täckas och alla får ju försöka jämka så att det blir lagom för alla, säger barnmorskan Birgitta Castenvall.

– Men visst påverkas vi av nattarbete. När klockan är tre-fyra på morgonen är man inte så skärpt. Man blir trött, skakig, mår illa.

Välkommet initiativ

Landstingets tillförordnade personalchef Susanne Forslund välkomnar fackets initiativ om att mötas för att prata nattarbete.

– Vi har haft en kultur där vi bedrivit verksamhet med mycket önskescheman och olika behov och många krafter som ska vägas samman, säger Susanne Forslund.

– Jag tror vi måste komma tillbaks till vår uppgift. Vi är här för att bedriva verksamhet 24 timmar om dygnet och ska vi göra i morgon också för medborgarna, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.