Tidsresa på museet

Uppdaterad
Publicerad

Från London till Karlstad – Muslimska upptäckter på Värmlands museum.

I Europa är det bara London som visat den tidigare. I New York, Istanbul och Doha har den lockat miljontals besökare och om två veckor öppnar den i Malaysia också. Men nu finns utställningen ”1001 Inventions” på Värmlands museum i Karlstad.

The Golden Ages, de gyllene tiderna, handlar den här utställningen om. Medan vi i Europa talar om Medeltiden som the Dark Ages, blomstrade den muslimska civilisationen.

– Utställningen täcker över 1 000 år av vetenskap och teknologi, som många inte vet så mycket om, säger Ahmed Salim, VD för 1001 Inventions i London. Många spännande upptäckter gjordes i ett område från Spanien till Kina i den muslimska världen under den perioden.

Vardag, sjukvård och främlingsfientlighet

Det handlar om vår vardag; klockor, kameror, tandborstar, pennor, vevaxlar till exempel. Inte ens snabbmaten var väst först med. Dagens läkare undersöker och opererar oss med instrument som har sin grund mer än 1000 år bakåt. Vindkraft och flygfärder, miljövänliga  hem, astronomi...

Med modern pedagogik lockas både barn och vuxna till mer kunskap. Kanske kan utställningen också vara ett medel mot främlingsfientlighet och rasism.

– Vi hoppas att vi genom att demonstrera det multikulturella arvet bakom vetenskap också kan utveckla kulturell uppskattning och respekt mellan samhällen, säger Ahmed Salim.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.