Mycket okunskap kring hiv

Uppdaterad
Publicerad

Det finns i dag cirka 100 personer med hiv i Värmland. Nya mediciner rår på viruset men har svårare att ta kål på fördomarna.

Hiv är i dag en sjukdom som det går att överleva.

– Den allmänna uppfattningen om hiv är fortfarande att det är en obotbar sjukdom och kunskapen om att hiv-behandling också minskar virusnivåerna är inte allmänt känd, säger infektionsläkare Anna Skogstam.

Att få ett hiv besked betydde tidigare en för tidig död men så är det inte längre tack vare de nya medicinerna.

– Obehandlad hiv leder sjukdomar och aids. Nu finns det bra kombinationsbehandlingar som gör att hiv är en kronisk sjukdom som går att leva med.

Smittas ofta utomlands

I Värmland rapporteras åtta till tolv nya fall varje år. De nya fallen är så gott som alltid personer som smittats utomlands via sexuella kontakter. Däremot finns det i dag inga kända fall bland missbrukare i Värmland.

Landstinget har under hösten arbetat med att informera vårdpersonal om hiv och nu fortsätter det arbete utanför sjukhuset.

– Vi jobbar med att förebygga sexuellt överförbara infektioner generellt tillsammans med olika samverkans partners i länet. Det handlar om att öka kondomanvändningen i alla grupper och i alla åldrar, säger folkhälsostrateg Lisa Brunzell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.