Namninsamling om byskolor i Torsby överlämnades

Uppdaterad
Publicerad

Idag har Torsbys kommunledning fått ta emot protestlistor mot förslaget att lägga ner flera byskolor i kommunen. Men sedan protesterna blossade upp i januari har skolledningen svängt.

Det handlar om fyra byskolor i Torsby kommun, skolorna i Asped, Stöllet, Oleby och Östmark. Skolorna skulle enligt ett tjänstemannaförslag läggas ner och eleverna fördelas mellan skolor i Sysslebäck och Torsby.

Torsbyledningen säger i ett pressmeddelande att det inte finns något nedläggningsbeslut och ser därför protestlistorna med 1700 namnunderskrifter som att föräldrarna ställer sig bakom Barn- och ungdomsnämndens beslut från februari att byskolorna inte kommer att läggas ner.

Drog igång i januari

Men när föräldrarna drog igång sin kampanj, då såg det annorlunda ut.

– Vi drog igång allting i januari, när förslaget om nedläggning kom, säger Helga-Sofie Blomqvist, skolbarnsförälder och lärare i Östmark.

– Vi har ju inte fått några löften, men det är ju positivt att pengar till byskolorna har äskats inför nästa år.

Trots att frågan om byskolornas framtid ändrats sedan i vintras överlämnades protestlistorna idag till Torsbys skolpolitiker och betecknas som ett ”levande dokument” och att föräldrarna stöder Barn- och utbildningsnämndens nuvarande ståndpunkt att behålla byskolorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.