Foto: SVT arkiv

Nej till vargjakt

Uppdaterad
Publicerad

Årets vargjakt stoppas helt efter en dom i Förvaltningsrätten på fredageftermiddagen.

Länsstyrelserna i Värmlands- och Örebro län hade beslutat om jakt på totalt 20 vargar i de helvärmländska reviren Brattfors, Sandsjön och Vimyren, samt sex vargar i Lokareviret, som delas mellan länen.

Flera miljöorganisationer överklagade jakten, som stoppades i väntan på den juridiska prövningen.

Nu ger alltså Förvaltningsrätten miljöorganisationerna rätt och det blir därmed ingen vargjakt i Värmland i år.

– Det är en stor lättnad. Det är bra att Förvaltningsrätten i Karlstad inte gett sig vika för trycket. Det här visar hur viktig miljölagstiftningen är, säger Oskar Alarik, jurist på Naturskyddsföreningen till SVT Nyheter Värmland.

”Strikt skydd”

Förvaltningsrätten i Karlstad bedömer att Länsstyrelserna i Värmlands och Örebro läns beslut att tillåta licensjakt efter varg 2016 i länen inte är förenliga med det strikta skydd av vargstammen som följer av EU-direktiv och svensk lagstiftning.

Därför upphäver domstolen besluten i dagens dom.

– Vi kommer självklart att överklaga domen. Med det resonemang som förvaltningsrätten för kan vi aldrig få en fungerande vargförvaltning i Sverige, säger Ingemar Tönnberg, ordförande i Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen överväger överklagande

Nej, de rättsliga turerna är inte helt över.

– Det är möjligt att vi överklagar. Men jaktperioden går ut nu, så man kan säga säkert att det inte blir någon jakt, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Värmland till TT.

– Vi behöver analysera och överlägga om innehållet i domen, för att  se om vi ska överklaga, säger Falkevik till SVT Nyheter Värmland och fortsätter.

– Dagens beslut leder tyvärr till fortsatt oklarhet i vargförvaltningen. Den oklarheten är inte så bra, och innebär att vargfrågan fortsätter att vara het, vad vi behöver är lugn och ro. Det är svårt att förmedla varför det inte blir någon jakt och det ger upphov till en del frustration.

– Vi måste få klarhet i hur vi ska formulera ett licensjaktbeslut i framtiden, anser Maria Falkevik.

Sedan tidigare var jakten stoppad i Västmanlands län. I Gävleborg däremot pågår jakt och i Dalarna har den redan avslutats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.