Nu drar kulturveckan i gång i Sunne

Uppdaterad
Publicerad

I år står musik, teater och samtal på agendan, men också ett självporträtt med en syrlig inskription från 1941.

I Sunne med omnejd blandas gammaldags kaffekalas med tradjazz, Mårbackahistorier och djupa litterära samtal den kommande veckan. Nytt för i år är bland annat en skrivarkurs på Mårbacka med temat hemsökelser. Kursen gästas av ingen mindre än årets Selmapristagare författaren Stewe Claesson.

Ulla Norrman är ordförande för Stiftelsen Selma Lagerlöfs Litteraturpris och trots att hon har haft fullt ös den senaste tiden är hon glad för att kulturveckan äntligen är här.

– Jag känner hur förtjust och förväntansfull jag är. Vi har ju jobbat med det här så länge, säger hon.

”Höjdpunkten är prisutdelningen”

Bland kulturveckans 70 programpunkter kommer hon själv att gå på det 15-tal sammankomster som Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris arrangerar under veckan. Det blir bland annat samtal om litteratur och författarpresentationer.

– Men höjdpunkten är förstås prisceremonin på fredagseftermiddagen, säger hon.

Meddelande på självporträttet

I år är även Värmlands museum på plats med en utställning av Värmländska konstnärers självporträtt. Varje år har Värmlands konstförening gett en Värmländsk konstnär i uppdrag att göra ett självporträtt som sedan har delats ut till föreningens medlemmar. Sedan har originalporträtten skänkts till Värmlands Museum, som ställer ut ett 50-tal av dem på Sundsbergs gård under kulturveckan.

Det äldsta porträttet är från 1941 och föreställer konstnären Thor Fagerkvist. På baksidan skrev han: ”Det här är ritat för att glädja Värmlands konstförening. – Om det går???”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.