Ny MR-kamera invigs

Uppdaterad
Publicerad

Idag invigs en ny MR-kamera på sjukhuset i Torsby. Tanken är att köerna ska kunna kortas.

För de patienter med akuta besvär är väntetiden för magnetröntgen bara fyra dagar. Men för de allra flesta patienter, de som tillhör prioriteringsgrupp 3, är väntetiden betydligt längre, omkring 90 dagar.  Det är framförallt väntetiderna för den här patientgruppen som man hoppas kunna korta med den nya kameran.

– Den nya MR-kameran innebär att nordvärmlänningarna inte behöver åka så långt, men även andra värmlänningar är välkomna till Torsby, säger Anita Eriksson enhetschef på röntgenavdelningen på Torsby sjukhus.

Tre sjukhus har MR-kamera

Det var under 2013 som landstingstyrelsen beslutade att satsa på en MR-kamera till sjukhuset i Torsby, en investering på 19 miljoner kronor. Nu finns det MR-kameror på samtliga tre sjukhus i Värmland.

– Vi har just nu tre sjuksköterskor under upplärning som ska lära sig den nya tekniken, säger Anita Eriksson.

En MR-kamera använder magnetfält och radiovågor för att skapa bilder av kroppen. Med MR-kameran i Torsby kommer man utföra standardundersökningar och då är det framförallt ryggar, knän och leder det handlar om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.