Ny strid om stationsnedläggningar

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli ny politisk strid om nedläggningarna av flera värmländska tågstationer efter ett utspel från partierna i Värmlandssamverkan.

I oktober 2012 klubbade Värmlandstrafiks styrelse igenom nedläggningen av 15 stationer längs Fryksdalsbanan och Värmlandsbanan.

Tio kvar

Hittills har fem av dem stängts. Nu kan det bli politisk strid om de resterande tio, när partierna i Värmlandssamverkan kräver att inga fler stationer läggs ner utan nya utredningar.

– Vi vill ha ett stopp tills vi fått ordentliga underlag, vilka tidsvinster det rör sig om bland annat, säger Jesper Johansson (MP), vice ordförande i Region Värmlands Kollektivtrafiknämnd.

I Värmlandssamverkan ingår förutom Miljöpartiet, Sjukvårdspartiet och samtliga borgerliga partier.

Kräver omtag

I arbetet med det nya Trafikförsörjningsprogrammet, som ska sätta ramarna för kollektivtrafiken från 2017 och fem år framåt, hävdar partierna att nedläggningen hittills inte gett några dokumenterade fördelar. De vill därför att det i det nya programmet klart framgår att inga stationer bör läggas ned utan att en allsidig utredning av för- och nackdelar genomförs i varje enskillt fall.

– Underlagen vi sett tidigare har inte varit tillfyllest. Det behöver göras ett omtag, säger Jesper Johansson (MP).

Få resenärer

Idag kan Värmlandstrafiks VD Lars Bull ensam besluta när de 15 stationerna på nedläggningslistan ska stängas. Företagets styrelse har gett honom delegation att själv fatta alla nedläggningsbeslut. Och han tror inte att utspelet från Värmlandssamverkan kommer att ändra på det.

– Det finns inget resandeunderlag på vissa punkter efter linjerna, säger Lars Bull.

– Då måste man dra slutsatser av det.

Men Trafikförsörjningsprogrammet är de högsta direktiven för er verksamhet, måste ni inte följa det?

– Jo, men programmet ska ju innehålla de politiska målen. Det ska handla om vad vi ska uppnå och vad det får kosta, inte hur vi löser det. Det är vår uppgift, säger Lars Bull, VD för Värmlandstrafik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.