Nya fartkameror på 61:an

Publicerad

Värmland får två nya fartkameror när Trafikverket satsar på mer övervakning.

Ytterligare nästan 300 nya vägkameror ska upp längs de svenska vägarna för att se till att vi håller hastigheterna. Två av dem hamnar i Värmland, närmare bestämt på väg 61 mellan Kalleviken och Slorud.

– Vi genomför just nu en kraftfull satsning på trafiksäkerhetskamerorna. Vid slutet av nästa år kommer vi att omkring 1 600 kameror på plats, säger Eva Lundberg, nationell samordnare för trafiksäkerhetskameror på Trafikverket.

Börjar gräva

Trafikverket har sedan tidigare valt ut de vägsträckor som kamerorna ska placeras vid i år. I dagarna börjar arbetet med att lösa de specifika platserna och börja gräva. Det är Trafikverkets olika regioner som lämnat in underlag för kamerornas placering. Flest nya kameror, 86, kommer att sättas upp inom region Mitt som omfattar Dalarnas, Gävleborgs, Västernorrlands och Jämtlands län.

Längs de större vägarna kommer 21 nya kameror längs E14 i Västernorrland och Jämtland, fyra på E4 i närheten av Härnösand och Örnsköldsvik, två vid Åsarna längs E45 och två på sträckan mellan Hassle och Holmestad på E20.

Sträckorna väljs ut efter ett antal olika kriterier. Bland annat ska medelhastigheten vid kontroller ha varit minst 5 kilometer per timme högre än det skyltarna visar och olycksrisken ska bedömas som högre än ”vanliga vägar”.

Räddar 20 liv/år

– Det kan exempelvis bero på om det är mycket trafik eller en väg med mycket kurvor, säger Eva Lundberg.

Samtidigt som årets uppsättning av kameror börjar sättas upp ska också ansökningarna för 2016 gås igenom. Regionerna har lämnat in omkring 750 olika förslag. En siffra som ska bantas ned till omkring 300.

– Vi väljer platser där det bedöms att kamerorna gör mest samhällsnytta. Efter den här storsatsningen kommer vi att göra en utvärdering och se över vilka vägar som kvarstår, säger Eva Lundberg.

Fartkamerorna har enligt Trafikverkets beräkningar räddat 20 liv per år och förhindrat att 50 trafikanter blivit svårt skadade.

Så fungerar fartkameran

Fartkameran mäter hastighet med hjälp av radar som är i gång dygnet runt.

Bara de som kör snabbare än hastighetsgränsen fotograferas.

Bilden behandlas manuellt och passageraren maskeras.

Bilden jämförs med pass- eller körkortsfoto.

Går det inte att identifiera föraren skickas en förfrågan till fordonets ägare om vem som kört.

Alla kameror är direktkopplade till polisen.

Kamerorna fungerar dag och natt året runt.

Priset för en kamera är omkring 500 000 kronor.

Källa: Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.