Nya mynt kräver nya p-automater

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år får Sverige nya mynt och de gamla mynten fasas ut. I Karlstad för det med sig att alla P-automaterna måste byggas om.

– Det är ett ganska stort jobb. Kommunen har 78 parkeringsautomater och det kostar mellan 30 och 35 000 kronor att byta varje front. säger Karlstads teknik- och fastighetsdirektör Hans Wennerholm.

Kommunens automater kan matas med mynt, med kort eller via mobil och ger intäkter på 8-9 miljoner kronor om året. Nästa år införs nya mynt för en krona, två kronor och fem kronor och för att de ska gå att parkera för, måste automaterna anpassas.

I samband med myntbytet 2016 passar många kommuner på att avskaffa mynt som parkeringspeng och i framtiden bara acceptera betalning med kort och mobil. Redan idag betalas 75 procent  av p-avgifterna i Karlstad med kort.

Men frågan kan vara känslig. Det kan finnas bilister, som vill fortsätta betala sin parkering med mynt. Karlstad kommun kommer därför att fråga sina medborgare om råd. En enkät ska genomföras på kommunens hemsida och på sociala medier. Den kommer också att gå ut till bland andra handikapp- och pensionärsorganisatoner, till myndigheter, handeln och andra.

–  Det kan ju finnas de, som inte är lika beredda att betala sin parkering med kort. Kanske kan vi behålla myntautomater på vissa ställen, säger Hans Wennerholm.

I de nya automaterna kommer ett system med in-och utcheckning att införas för kortbetalarna. Då kommer man bara att betala för den tid man parkerar och riskerar inga p-böter om man blir försenad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.