Nya Orrleken flyttar in

Uppdaterad
Publicerad

Snart femtioåriga Orrleken i Karlstad firar med att flytta in i nya lokaler

Parkleken på Orrholmen i Karlstad är snart femtio år gammal och får nu nya lokaler. Efter stora diskussoner om framtiden är inflyttningen i full gång.

Det har varit många kalas på Orrleken genom åren. Den har fyllt 10 år, tjugo år, trettio år, fyrtio år. Nu är det snart dags för att fira halvsekel. Orrleken var en gång förebild för många av landets parklekar. Det var en lekplats utöver det vanliga, som anlades i Karlstads nya stadsdel Orrholmen för femtio år sedan. ”Den vita staden” med moderna hus ute på en udde i Vänern gav Karlstads titeln ”Årets stad” 1968.

Firar med flytt

Men årets jubileum firas inte bara med tårta utan också med helt nya lokaler.

– Vi brukar säga att det här nu är Sveriges nyaste och modernaste parklek, säger Orrleksprofilen Janne Rannberg, som jobbat på Orrleken i mer än trettio år.

– Med tanke på området och miljön runt omkring här med allt vatten, så är det nog en av de bättre parklekarna i landet.

Het debatt

Men ombyggnaden har föregåtts av hot och förslag på att flytta Orrleken för att ge plats för höga studenthem på Orrholmen. Det möttes av protester och motförslag. Debatten resulterade i att den gamla parkleken revs och gav plats för en ny på samma ställe.

– Det blir bra. Det är jättekul att dom bygger om, säger Elin Hälleråd, som brukar vara på Orrleken och ta hand om djuren tillsammans med kompisen Amanda Sundell.

– Det behövde byggas om, säger Amanda, för förut var det jätteruttet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.