Foto: SVT

Nya storkommuner i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som många värmländska kommuner avvisar alla förslag om sammanslagningar planeras det för nya storkommuner på den norska sidan gränsen.

Det väckte stor debatt när Handelskammaren i Värmland nyligen kom med krav på färre och större kommuner i Värmland. Samtidigt pågår just nu en stor kommunreform på den på den norska sidan riksgränsen. 428 kommuner kan bli så få som 100. För Värmlands grannkommuner i Glomdalen kan det innebära att sju kommuner blir en.

– Som centrum kan vi tänka oss att ha med alla kommuner i regionen, säger Öystein Östgard (Höyre), kommunalråd i den största kommunen Kongsvinger.

– En del säger visserligen att några av de andra kommunerna har så dålig ekonomi att det kan dra ner oss, men jag tror ändå i det stora hela att vi på sikt kommer att tjäna på att vara en stor och slagkraftig kommun med runt 55 000 invånare.

Hjärtefråga

Kommunreformen är en av den borgerliga norska regeringens hjärtefrågor. Enligt regeringens experter bör ingen kommun vara mindre än 15 – 20 000 invånare.

I Glomdalen diskuterar just nu Nor och Sör-Odal, Kongsvinger, Grue, Åsnes, Våler och Eidskogs kommuner hur man ska slå sig samman. Huvudspåret är en eller möjligen två kommuner.

Men alla är inte lika positiva till reformen som kommunalrådet i Kongsvinger. I den betydligt mindre kommunen Eidskogs centralort Skotterud är kommunalrådet Knut Gustav Woije (Centerpartiet) minst sagt skeptisk och berättar gärna vilka han skulle slå sig samman med om valet var fritt.

– Ingen. Vi kan inte tänka oss att gå samman med några kommuner.

Utesluter inte tvång

Stortinget har redan klubbat reformen och om kommunerna inte kommer överens på frivillig väg utesluter regeringen inte tvång. De sju glomdalskommunerna har enats om att anställa en utomstående projektledare för att få ett oberoende förslag. För åsikterna om reformen är många.

– Jag påstår att kommuner med mellan fem och tio tusen invånare är väldigt bra kommuner, säger Knut Gustav Woije i Eidskog.

– Ska du använda rent ekonomiska måttstockar för att utveckla ett samhälle bör ju alla flytta in till de fem stora städerna i Norge. Då är det slut med landsbygden.

Och han får medhåll av Rolf Arne Haug som vi möter på torget i Skotterud.

– Nu har vi allt nära, säger han.

– Om vi slås samman med Kongsvinger kommer det att hamna där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.