Nya tågturer till Oslo

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenterade Värmlandstrafik sitt förslag för utvecklad tågtrafik. Det innebär mer trafik från Karlstad till Oslo, Örebro och Torsby. 

Mellan Karlstad och Olso blir det med förslaget åtta dubbelturer varje dag. Det är möjligt då Norska NSB  förlänger varannat av sina tåg mellan Oslo och Kongsvinger till Karlstad.

– Det blir en mycket mer regelbundet trafik, man får en helt annan tillgänglighet till både Olso och Örebro, säger Lars Bull, vd för Värmlandstrafik.

Delar på kostnaden

Värmlandstrafiks ägare, det vill säga landstinget och länets 16 kommuner, skulle genom förslaget dela på kostnaden på 30 miljoner kronor årligen.

– Jag har naturligtvis en stor ödmjukhet för den ekonomiska situation både landstinget och kommunerna står inför. Samtidigt finns det önskemål från våra ägare att vi ska utveckla trafiken mot Norge med tåg. Jag ser det här som en process där man få prioritera utifrån det man anser sig klara av, säger Mikael Dahlqvist, ordförande Värmlandstrafik.

Förslaget, som är en omarbetning av ett befintligt avtal mellan Värmlandstrafik och Tågkompaniet, är tänkt att genomföras från tidtabellsskiftet i december 2016.

Förslaget innebär i korthet:

* Kraftigt förbättrad tågtrafik till/från och inom Värmland. Möjlighet för fler resenärer i tågtrafiken.

* Ny tågtrafik till Oslo.

* Förbättrad tågtrafik till Örebro.

* Fler tågturer på helgerna.

* Tätare tågtrafik på Fryksdalsbanan kopplat till byte mot både öster och väster på Värmlandsbanan.

* Samarbete mellan NSB/Tågkompaniet och Värmlandstrafik.

* Avtalet kräver inga inköp av tåg under perioden fram till 2020.

Källa: Värmlandstrafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.