Nytt asylboende i Överbyn

Uppdaterad
Publicerad

Inom kort kommer det att öppna ett nytt asylboende i Överbyn, Torsby, med 61 platser.

Det meddelar Migrationsverket efter att ha slutit avtal med en privat fastighetsägare.

Enligt ett pressmeddelande från Migrationsverket kommer de första asylsökande sannolikt att flytta in runt den 10 september.

#flykt

– Just nu kommer många asylsökande till Sverige. Migrationsverket har uppdraget att erbjuda dessa människor någonstans att bo medan de väntar på att få sin asylansökan prövad, säger Lotta Anderberg, enhetschef vid Migrationsverkets mottagningsenhet i Karlstad i pressmeddelandet.

Det handlar om ett så kallat kollektivt boende och Migrationsverket hyr och möblerar boendet.

– Det är som ett lägenhetsboende där man sköter sin egen mathållning men städningen för de gemensamma ytorna har vi upphandlat, säger Anderberg.

Den är i den nedlagda skolan som det nya asylboendet kommer att vara. Den har nu byggts om för ändamålet:

– Vi har delat av hallarna och gjort 20 kvadratmeter stora rum efter Migrationsverkets krav och vi har inrett med sängar, säger fastighetsägaren till SVT Nyheter Värmland. Dessutom har ventilation och brandskydd anspassats, tillägger han.

Totalt finns i fastigheten ett 20-tal rum och tanken är att det kan bo fyra personer i varje rum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet