Värmländska bönder startar ett eget mejeri

Uppdaterad
Publicerad

Suget efter värmländsk mjölk ökar. Det menar de som startar upp Wermlands mejeri igen.

En av de tre mjölkbönderna som kommer att vara majoritetsägare i värmlands enda mejeri är Hans Pettersson. Han är mjölkbonde i Långserud.

För snart 20 år sen startade Wermlands Mejeri för första gången. Då var det Hans Petterssons pappa Leif som var en av ägarna. Den gången gick det inte. Det blev konkurs, förlorad tid och förlorade pengar. Men nu tror Hans Pettersson att det är andra tider.

– Det känns som att konsumenterna tänker närodlat just nu, säger han.

Nu gör dom i ordning både ute och inne i mejeriet för att komma igång med produktionen.

De har skrivit en avsiksförklaring med Konsum Värmland. Ambitionen är att cirka 2,5 miljoner liter värmländsk mjölk om året ska säljas i Konsum Värmlands butiker. Men även Ica har börjat visa intresse, även om den värmländska mjölken kan komma att bli något dyrare.

– Vi är tvingande att ta ut lite mer om vi ska hjälpa jordbruket idag, säger Yngve Gustafsson, vd på Wermlands Mejeri AB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.