Olagligt att avvisa tiggare vid Centralsjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Enligt polisen begår landstingets ordningsvakter tjänstefel när de avvisar tiggare och försäljare som inte har begått brott mot ordningslagen från Centralsjukhusets huvudentré.

Landstinget i Värmland har fått ta emot mängder av klagomål rörande entrén till Centralsjukhuset de senaste veckorna. Det är besökare som tycker att tiggare och försäljare som har uppehållit sig i anslutning till entrén har varit för påstridiga.

Ordningsvakterna som landstinget placerade i anslutning till huvudentrén i måndags har också avvisat personer som sitter ner och tigger. Men enligt polisen är platsen utanför sjukhusets entré offentlig och därifrån har man inte rätt att avvisa människor som tigger eller säljer tidningar. Bara om de har begått brott mot ordningslagen.

Tiggeri inte grund för avvisande

– En ordningsman har en polismans befogenheter och har rätt att avvisa personer som stör den allmänna ordningen. Sedan är det en definitionsfråga vad störande av allmän ordning är, säger polisens presstalesperson Tommy Lindh.

– När det gäller tiggeri har Justitieombudsmannen gjort ett utlåtande, att företeelsen i sig inte är grund för ett avvisande.

Landstingets jurist Isabelle Edgren trycker på det faktum att de har gjort vad de anser vara bäst för patienterna.

– Landstinget har agerat utifrån att skydda patienterna och deras närstående, men exakt vad vi kan göra och inte har vi inte gått till botten med, säger hon.

Varför har ni inte gjort det?

– Vi tänkte att det här inte skulle behöva ställas på sin spets. Vi försökte först att prata med de här personerna som vistas utanför entrén om det olämpliga i att vara där, och tänkte att vi kunde lösa det i samförstånd. Så vi har inte haft någon anledning att gå in exakt på vilka åtgärder vi kan vidta.

”Ligger i betraktarens ögon”

Ordningsvakterna har rätt att avvisa personer som till exempel ofredar någon annan, ett brott som ska anmälas till polisen. Men enligt polisens presstalesperson Tommy Lindh är det inte helt enkelt att avgöra exakt var gränsen går.

– Ofredande ligger mycket i betraktarens ögon, den som är utsatt och som känner sig ofredad. Sedan får det prövas rättsligt huruvida någon har gått över gränsen.

Om ordningsvakter avvisar en tiggare eller försäljare som inte har brutit mot ordningslagen, har de gjort sig skyldiga till ett brott då?

– Det kan de göra, i så fall är det fråga om något form av tjänstefel, säger Tommy Lindh.

– Det är allvarligt, det får vi titta på. I så fall får det omedelbart upphöra, säger Isabelle Edgren, jurist på landstinget.

Hon säger att landstinget kommer att se över sina ordningsregler snarast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.