Foto: SVT

Operationscentrum invigs

Uppdaterad
Publicerad

I dag invigs det nya operationshuset på CSK i Karlstad.

I förra veckan visade en trupp med chefer och landstingsråd upp de nya lokalerna. Vandringen gick bland annat från förberedelseenheten ”pre-op” via operationssalarna och vidare till uppvaket.

– Om man jämför med andra byggprojekt i landet så har olika yrkeskategorier som träffar patienter inför operation fått sitta ner här och tänka efter kring hur man ska göra, och hur patientens väg blir bäst, säger Tina Crafoord, verksamhetschef för AnOpIVA i Karlstad och Arvika.

Ska bli effektivare

I det nya centret är de olika professionerna samlade på ett och samma ställe, något som Tina Crafoord hoppas ska öka patientsäkerheten. Det nya operationshuset innehåller 14 salar till skillnad från de 19 som används i dag, men meningen är att de nya salarna ska användas på ett effektivare sätt.

Kommer detta att förkorta köerna till operationer i Värmland?

– Absolut, i förlängningen blir det ju det. Här har vi all möjlighet att göra det väldigt bra, för tillgängligheten kommer att öka när vi väl har fått snurr på det hela. Det tar en tid att jobba in sig i en lokal, men vi har förberett oss länge, så jag tänker att tillgängligheten ökar på sikt.

Vid invigningen fredagen den 19 februari kan den som vill ta en egen rundtur i operationshuset.

Första operationen är planerad till den sjätte april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.