På väg mot rekordförlust

Uppdaterad
Publicerad

Kommunägda Karlstad Airport är på väg mot en rekordstor förlust.

Bokslutet är inte klart, men prognosen visar på minus 26,2 miljoner kronor för 2015. Flera miljoner kronor sämre än planerat i budgeten.

– Vi finansierar snöröjning, vi finansierar räddningstjänst, vi finansierar inflygningssystem, vi finansierar flygtrafikledning. Och tittar vi utifrån på det regelverk som finns så är det svårt att få ihop en ekonomi på en flygplats med under en halv miljon resenärer, säger flygplatsbolagets vd Peter Landmark.

Finns en gräns för vad kommunen klarar av

Kommunalrådet i Karlstad Per Samuel Nisser (M) är också bekymrad över det svaga resultatet. Han säger att ambitionerna måste vara att minska kostnaderna för flygplatsen och att det finns en gräns för vad Karlstads kommun klarar av.

– Men vi måste också garantera att det långsiktigt ska finnas flygtrafik, säger han.

”Jobbar för Värmlands bästa”

Peter Landmark säger att det handlar om betydligt mer än minusresultatet på 26 miljoner.

– Hade vi haft någon trafik alls hade vi haft ett större problem. Vi jobbar för Värmlands bästa, hade vi ingen trafik hade vi ett större ekonomiskt problem och det handlar om hundratals miljoner om året. Det är ett större bekymmer för både dig och mig, säger Peter Landmark som nu kommenterar SVT:s avslöjande om att han i april 2015 gjorde en muntlig uppgörelse om flygtrafiken till Frankfurt med flygbolaget BMI som bland annat innebar att flygbolaget slapp avgifter på flygplatsen i Karlstad året ut.

– Vi hade ett avtal med BMI som vi då fick jobba om, med lite nya förutsättningar. Så det är inga konstigheter.

Hur tycker du det låter, en muntlig överenskommelse med BMI?

– Det kan ju låta illa men har man inte alla faktorer och vet vad det handlar om då är det svårt... och det är inte lätt för dig att ställa rätt frågor i en sådan situation.

Varför tror du att flyglinjen är mer lönsam nu än i våras?

– Det tar tre år att bygga upp en linje, utan att gå in på detaljer i våra överenskommelser ser jag med tillförsikt på framtiden, jag är lugn i magen för Värmlands framtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.