Sara är på väg mot yrkes-VM

Uppdaterad
Publicerad

Torsby kommun har fått ännu en representant i ett landslag. Men denna gången handlar det varken om fotboll eller skidor utan om butiksdekoration.

Det är med ett SM-guld och ett EM-brons i bagaget som Sara Andersson från Stöllet nu siktar mot nästa mål, yrkes-VM i Brasilien i augusti. Där kommer hon, tillsammans med 28 andra ungdomar representera Sverige.

– Det här är ju världens fjärde största tävlingsarrangemang, storleksmässigt kommer den efter OS och fotbolls-VM. Det känns jättemäktigt att vara med på en sådan tävling och det är svårt att föreställa sig hur det stort det kommer vara, säger Sara Andersson.

60 länder deltar

Totalt är det över 1200 ungdomar från fler än 60 länder som kommer att göra upp i ett femtiotal olika yrkesspecifika grenar. Sara Andersson kommer att tävla i grenen butiksdekoration.

– Det handlar om att göra säljande exponeringar inne i butik och i skyltfönster, säger hon.

Hon berättar att VM-tävlingen kommer utgå kring att dekorera ett skyltfönster.

Vilka är dina starka sidor?

– Jag är väldigt kreativ och väldigt intresserad av det här. Jag älskar att hålla på med färg och form vilket jag gör både på fritiden och på mitt jobb.

– Jag kommer åka till Brasilien och göra mitt allra bästa utifrån de förutsättningar jag har och jag hoppas såklart på en medalj, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.