John Moose släpper platta som bara kan höras i skogen

Uppdaterad
Publicerad

Inför det värmländska bandet John Mooses nya skivsläpp har en minst sagt annorlunda idé förverkligats.

Genom en mobilapplikation går det att förhandslyssna på albumet, men inte var som helst. Appen känner nämligen av var du är, eller rättare sagt var din smartphone är, och enbart de som befinner dig i skogsmiljö har möjlighet att lyssna.

–Skogen är viktig för mig, och jag önskar att jag tog mig mer tid för att besöka skogen, säger André Szeles, sångare i John Moose.

Rent tekniskt förklarar apputvecklaren och bandmedlemmen Tobias Norén att applikationen skickar GPS-koordinater från användarens telefon och kontrollerar på en karta om du, som användare, befinner dig i en skog eller inte.

–Om du är i en skog kommer det fram en play-knapp, och du kan spela hela skivan.

Bland kottar och bark

Den som vill bege sig ut för femtio minuters musikupplevelse bland bäckar och träd ska inte behöva gå djupare in i ett skogsparti än 50 till 100 meter för att musikapplikationen ska fungera, beroende på hur skogen och kartan ser ut, menar Norén.

Bandets idéer går på sätt och vis på tvärs mot en tid som kan sägas präglas av lättillgänglighet. Att förhandssläppa sin musik exklusivt för skogslyssning är ett koncept som går hand i hand med vad de vill förmedla med sitt album – kampen mellan civilisation och natur.

”Naturen är viktig för alla”

 – Det handlar ju om en människas ambivalens mellan det stressiga civilisationslivet och naturlivet, förklarar André Szeles.

– Naturen är viktig för alla, på olika plan. Man måste förhålla sig till den, och jag tror att de flesta människor, i alla fall i västvärlden, har en slags ambivalent relation till den, att ”hur ska jag förhålla mig till det här” – både ur ett klimatperspektiv och ur ett slags spirituellt perspektiv. Den här idén är ett sätt att få människor att fundera kring relationen mellan civilisation och natur. Om man då också får sig en skogspromenad är väl det bara bra, avslutar basisten Petter Falk.

Den musikfantast som inte vill ge sig ut i skogen kan andas ut från och med 24 april. Då släpps nämligen den ”vanliga” skivan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.