Räddningstjänsten manar till vindskoll

Publicerad

Brandingenjören Björn Johansson uppmanar nu alla som bor i radhus att kolla sina vindsutrymmen.

Efter radhusbranden på Herrhagen tidigare i april kommer räddningstjänsten att tidigarelägga en planerad inventering av radhuslängornas vindar.

– Jag tror att vi kommer hitta en hel del radhusvindar som är helt öppna. Man har gjort sådana här inventeringar i andra städer. Där har uppemot hälften av de objekt man tittat på varit riktiga riskobjekt, menar Johansson.

Storbranden på Herrhagen

I och med Herrhagsbranden för ett par veckor sedan har den kommande inventeringen blivit alltmer aktuell.

– Sen har dessutom vår politiska ledning, vår direktion, tagit ett initiativ och sagt att de vill att vi gör det här nu, och det är bra. Det är bra att vi kommer igång med det.

Johansson har dessutom önskemål om vad gemene man kan göra för att få bättre inblick i hur riskläget ser ut i bostaden.

– Jag skulle vilja uppmana alla som bor i ett radhus att lära könna sin vind, eller hur man ska uttrycka det. Gå upp och titta på den igen, och titta lite på hur det ser ut där uppe, och prata lite med grannen: ”Hur har vi det hos oss?”, så man börjar orientera sig lite.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden på Herrhagen

Mer i ämnet