Under natten till måndagen härjade en brand i en radhuslänga i Herrhagen. Foto: SVT

Våldsam brand i centrala Karlstad – många evakuerade

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig brand rasade i natt i en radhuslänga i området Herrhagen i Karlstad. Ett 40-tal personer tvingades lämna sina hem.

Vid 00:15-tiden tittade Håkan Frisell ut från sin balkong på Vasagatan och såg att det brann på en altan till grannfastigheten.

– Sedan gick det fruktansvärt snabbt, säger han till SVT Nyheter Värmland.

Storbranden på Herrhagen

Tio bostäder i radhuslängan på John Ericssonsgatan berördes av branden.

– Det finns inga uppgifter om att någon har skadats, säger Bjarne Andersson, vakthavande befäl vid polisen i Värmland.

Spred sig till lägenheterna

Larmet om branden kom strax före midnatt.

– Branden började på baksidan, på en altan, och spred sig längs fasaden upp till vinden via takstolen. Där spred den sig fort och när vi kom brann det i stort sett på hela vinden, säger Björn Johansson, räddningschef i beredskap.

Elden härjade framförallt på vindsvåningen men spred sig till några bostäder via takkupor och brandmännen fick även arbeta med att släcka inifrån.

Eftersläckning pågår

Räddningstjänsten kommer att arbeta med eftersläckning och bevakning under hela förmiddagen.

Polisen har upprättat en anmälan om misstänkt mordbrand och kommer att genomföra en teknisk undersökning så snart det blivit tillräckligt svalt på brandplatsen.

Samlingsplats i kyrkan

Enligt kommunen har en samlingsplats satts upp vid Herrhagskyrkan och de 40-tal som fick lämna sina hem erbjuds stöd från kommunens POSOM-grupp och samordnare från försäkringsbolagen. Sent i eftermiddag kommer det hållas ett informationsmöte på brandstationen för de drabbade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden på Herrhagen

Mer i ämnet