Fortsätter utvecklingen kommer 44 666 personer köpa ROT-arbeten i år.

Rekordmånga ROT-avdrag

Uppdaterad
Publicerad

Antalet värmlänningar som köper ROT-arbete har aldrig varit så många som nu. Fortsätter utvecklingen kommer 44 666 personer köpa ROT-arbeten i år.

– Det är många fritidsfastigheter som vi jobbar med nu, förklarar Ingemar Johansson som driver en byggfirma i Kristinehamn.

Vi träffar honom i samband med renoveringen av en liten sommarstuga vid Vålösundet, ett stenkast från Picassostatyn.

Nära hälften är ROT-jobb

Sedan rotavdraget infördes i sin nuvarande form 2008 har andelen privatjobb blivit mycket större för Ingemar Johansson. Rörelsen som tidigare sysselsatt 3-4 personer, sysselsätter i dag 8-9 berättar han. Ingemar Johansson säger att 40-50 procent av deras uppdrag är sk ROT-jobb där kunden har möjlighet att dra av 50 procent av arbetskostnaden ända upp till 50 000 kr per år eller 100 000 för ett hushåll med två fastighetsägare.

– Folk vill fräscha till stugorna. Det byggs om och byggs till och vi installer dusch och toa, säger Ingemar Johansson.

Fler köpare varje år

Antalet värmlänningar som använder sig av ROT ökar för varje år, enligt Skatteverket. Förra året var det 32 548 köpare av ROT. Under det första kvartalet i år 11 165 och om utvecklingen fortsätter innebär det att 44 666 personer kommer att köpa ROT-arbeten i år – vilket är en ökning med 37 procent från i fjol.

Sänkt avdrag kan påverka antal projekt

Regeringen har ju meddelat att den vill sänka ROT-avdraget från 50 procent av arbetskostnaden till 30 procent från och med nästa år och det är något som kan påverka antalet byggprojekt i år tror Ingemar Johansson. Men han tror att det också finns andra orsaker:    

– Jag tror det är flera faktorer som spelar in, säger Ingemar Johansson. Dels har vi ett väldigt lågt ränteläge och många är nog trygga i att det kommer vara en låg ränta länge. Dels spelar valresultatet in – många har förutsett att det skulle kunna bli förändringar i rotavdragssystemet. Men det har också varit en väldigt mild vinter och projekten har löpt för vår del på så även det kan vara en orsak till att det varit väldigt mycket tidigt i år, fortsätter han.

Sett till totala summan för köpta ROT-arbeten märks dock inte samma förändring. 432 594 649 kronor betalade Skatteverket ut till värmländska företag för ROT-arbeten under 2014. Det första kvartalet i år var summan 111 699 138 kronor och om resterande kvartal i år kommer ligga på samma nivå blir det på årsbasis totalt 446 796 552 kronor vilket skulle vara en ökning med 3,2 procent från förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.