Rikspolischefen kritiserar värmlandspolisen

Polismyndigheten i Värmland får nu kritik av rikspolischefen Bengt Svenson efter onsdagens inställda valmöte.

Rikspolischefen menar att polismyndigheten brustit på de orter där Sverigedemokraterna inte kunnat genomföra sina valmöten.

– Där det inte gått att genomföra dom här, då har polismyndigheterna brustit i sin planering och genomförande av uppdraget, säger Bengt Svenson.

Under valrörelsen är polisen inkopplad vid cirka 35 000 möten. Det är, enligt rikspolischefen, rikskriminalpolisen som har ett samordningsansvar att göra hotbildsbedömningar, därefter gör varje polismyndighet sin egen prioritering.

– Det är allvarligt om möten inte kan hållas, det är vår absoluta uppgift att se till att de grundlagsskyddade rättigheterna kan vidmakthållas och att alla möten kan vara, säger Svenson.

Sverigedemokraternas möte på torget i Karlstad ställdes in i går och partiledaren Jimmie Åkesson lämnade torget i bil. Polisen uppgav att de inte kunde garantera partiledarens säkerhet. 25 poliser och två hundpatruller från Värmland samt två insatsgrupper från Örebro fanns på plats på Sverigedemokraternas planerade möte på Stora Torget som hade lockat en stor mängd protesterande människor.

Flera SD-möten på olika orter i landet har under veckan fått ställas in eftersom hotbilderna från demonstrerande aktivister varit såpass allvarliga.

Publicerad: