Riksrevisionen vill stänga i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Karlstads kommun protesterar nu mot förslaget att lägga ner Riksrevisionens kontor i Karlstad. Förslaget blev känt idag då de 11 anställda vid lokalkontoret erbjöds att flytta till Uppsala.

– Jag vill betona att detta än så länge bara är ett förslag, men det handlar om ett internt utvecklingsarbete. Vi vet att det har funnits problem med ledarskap på kontoret i Karlstad, eftersom cheferna finns på andra orter. Och dessutom blir det väldigt mycket resor, då det inte finns så många myndigheter att granska i regionen, säger Riksrevisionens pressekreterare, Pernilla Eldblom.

När kommer en eventuell nedläggning att äga rum?

Det kan jag inte svara på i nuläget, men de som är anställda vid kontoret i Karlstad har erbjudits att flytta till företrädelsevis Uppsala från och med 1 juli, säger Pernilla Eldblom.

Politikerna upprörda

Reaktionerna från politikerna i Karlstad lät inte vänta på sig, när beskedet om en eventuell nedläggning kom.

– Det här är fullständigt oacceptabelt, vi ser hur statliga myndigheter centraliseras allt mer och det blir en ond cirkel. Vi kommer att begära att få uppvakta Riksrevisionen, riksdag och regering för att diskutera den uppkomna situationen, säger Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

– Vi har flera stora myndigheter i Karlstad, till exempel Konsumentverket, MSB och Rekryteringsmyndigheten, som Riksrevisionen granskar idag. Resdagar blir det oavsett var kontoret ligger. Vi värnar om alla statliga jobb vi har i Karlstad och vänder oss starkt emot en ytterligare centralisering till storstäderna, säger Linda Larsson (S), kommunalråd.

Om Riksrevisionen

Riksrevisionen har ett granskningsmandat som möjliggör en sammanhållen och heltäckande granskning av den statliga verksamheten.

De kan som enda myndighet granska hela beslutskedjan – riksdag, regering och myndigheter.

Riksrevisionen bedriver både årlig revision och effektivitetsrevision.

källa: Riksrevisionens webbsida

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.