Foto: TT

Fånge riskerar mögligt hår – JO-anmäler

Uppdaterad
Publicerad

Fånge med dreadlocks JO-anmäler Karlskogaanstalten efter att ha blivit nekad en hårtork.

I mitten av december förra året ansökte den 22-årige fången om att om att få tillgång till en hårtork – en vecka senare fick han avslag från kriminalvården i Karlskoga. Nu väljer fången med rastafariflätor, så kallade dreadlocks, att JO-anmäla Karlskogaanstalten med anledning av hårtorksnekandet.

Så här skriver han i sin anmälan:

”Jag har bett om att få in en hårfön för att kunna tvätta mitt hår. Utan den tar det 12-16 timmar för håret att torka och under den tiden bildas det mögel”.

Ska avtjäna längre straff

22-åringen dömdes i hovrätten i november i fjol till två år och tre månaders fängelse för bland annat grov skadegörelse.

I anmälan uppger fången att en av anledningarna till att han nekas hårtork är att den skulle kunna användas som tänddon.

– Vi kan inte kommentera JO-anmälningar. Vi har inte ens sett den här anmälan ännu, säger Anne-Marie Sunila, kriminalinspektör på Karlskogaanstalten till SVT Nyheter Värmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.