Foto: SVT

Rökutveckling på Ikea – varuhuset utrymt

Uppdaterad
Publicerad

Ikeas varuhus i Karlstad fick utrymmas på fredagskvällen efter att en rökgranat utlöst brandlarmet. Larmet kom strax före stängning, men ingen person ska ha kommit till skada och när räddningstjänsten kom till platsen hade varuhuset utrymts.

Det var klockan 19.45, en kvart innan varuhuset skulle stänga, som larmet kom till räddningstjänsten om att brandlarmet gått i gång på Ikea i Karlstad och varuhuset utrymts. Orsaken till rökutvecklingen visade sig vara någon sorts rökgranat, som låg slängd på golvet och hade satt igång brandlarmet.

Kan röra sig om sabotage

– Ikea utrymde hela varuhuset och när vi kom på plats kunde vi snabbt lokalisera rökgranaten som orsakat rökutvecklingen, säger Claes Hagenmark på Räddningstjänsten i Karlstad.

Ingen person skadades av röken och vem som utlöste rökgranaten eller varför är okänt.

Rör det sig om sabotage?

– Det vet vi inte, men den fyller ju ingen funktion där i alla fall, så mycket kan vi säga. Den låg slängd utefter golvet intill en hylla, säger Claes Hagenmark.

Lugn utrymning

Eftersom det var precis före stängning befann sig inte så många kunder i varuhuset.

– Utrymningen gick lugnt till väga och enligt våra säkerhetsrutiner. Vi jobbar nu för att kunna öppna i morgon som vanligt, säger Anna Pilkrona Godden, pressansvarig på Ikea.

Polisen utreder nu händelsen som rubriceras som skadegörelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.