”Samhället har ett ansvar för mobbningen”

Publicerad

Kent Lokvist i Sunne hämnades på sina mobbare. Enligt forskare bär många mobboffer med sig händelserna hela livet.

60 000 elever mellan 10 och 19 år är utsatta för mobbning enligt Skolverket och antimobbningsorganisationen Friends. Och minnena kan följa med hela livet.

Igår berättade vi om Kent Lokvist i Sunne som hämnades på sina mobbare efter mer än 30 år, i ett försök att få upprättelse.

– Jag var tvungen för att komma till rätta med mitt liv, berättade han.

– Det enda som fanns kvar var att hämnas på mina plågoandar.

Inte ovanligt

Enligt forskare är det inte ovanligt att barn som inte får stöd och hjälp när de mobbas bär med sig upplevelserna genom livet.

– En stor del av förklaringen till att Kents känslor finns kvar långt senare i livet ligger troligen i brister i det sociala stödet och hur man hanterade mobbningen, säger Camilla Forsberg, forskare och doktorand vid Institutionen för beteendevetenskap och lärande vid Linköpings universitet.

– Om man inte får rätt stöd och hjälp är det vanlligt att känslorna finns kvar.

Ingen minskning

Trots insatser i skolorna har mobbningen inte minskat. Studier visar att lika många mobbas idag som för 25 år sedan. Enligt intervjuer med elever går det till på ungefär samma sätt.

– De pratar om fysisk mobbning som slag och sparkar, om verbal mobbning, och om utfrysning och att man inte får vara med, säger Camilla Forsberg.

– Sen nämner de förstås också nätet som ytterligare en arena.

Mår bättre

Kent Lokvist berättar i sin bok ”Helande hämnd” hur han nu mår bättre sedan han hämnats på mobbarna genom att utsätta dem för olika trakasserier. Enligt Camilla Forsberg vilar ett ansvar på samhället för hans hämnd.

– Det är ju egentligen samhället som ska förebygga de mekanismer som ger upphov till längtan efter hämnd, säger hon.

Måste stärka självkänslan

Kent Lokvist själv är klar över vad han menar behövs för att mobbningstalen ska börja sjunka.

– Man måste stärka självkänslan både hos den som mobbar och den som blir mobbad, säger han.

– Och utbilda all skolpersonal så att de kan hantera mobbning och framför allt se den i tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.