Sjukfrånvaron ökar kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Sjukskrivningarna bland vård och omsorgspersonalen i Karlstad kommun skjuter i höjden.

Under årets första fem månaderna var sjukfrånvaron högre än på många år.

– Jag tycker det är arbetstiderna som gör att det blir tyngre, det blir för långa arbetspass och det tror jag hör ihop med skjukskrivningarna, säger Eva Gustavsson, skyddsombud på Kronogården.

Fördubblad sjukfrånvaro

På vårdboendet Kronogården i Karlstad jobbar Eva Gustavsson och nio andra personer dagtid på 14 äldre. Här har haft flera långtidssjukskrivna kollegor de senaste åren.

Och sjukskrivna anställda blir allt vanligare inom vård- och omsorg i Karlstad. Jämför man januari 2012 med januari 2015 så har sjukfrånvaron i kommunen gått från fem procentenheter till tio, en fördubbling alltså. Och under de första fem månaderna i år var sjukfrånvaron högre än på många år.

– Det är ju alldeles för högt, det ska inte va på det viset. Man ska ju kunna gå till sitt arbete och inte bli utsliten för att man jobbar i vården, säger Eva Gustavsson.

– Det är väl så att man har jobbat under många år och gått på hög volym,  sprungit lite fortare varje år. Man springer ju till en viss gräns och till slut orkar man inte mer, säger Margaretha Styffe, sektionsordförande Kommunal.

– Sjukfrånvaron ökar generellt i Sverige och även i Karlstad. Det är något vi måste titta på och ser allvarligt på, säger Marlene Koppakling Lund (M), ordförande för vård- och omsorgsnämnden.

Kommunala insatser

Kommunen har sen 2014 jobbat med att göra insatser för personalen för att få ner sjukfrånvaron och långtidssjukskrivningarna. Och nu införs även ett friskvårdsbidrag. Men frågan är om det räcker.

– Ja det hoppas vi att det gör eftersom vi har ju införet ett friskvårdspaket och har tidiga insatser. Men sen får man inte glömma bort att det är ett yrke där man utsätts för högre smitta. Vi jobba även med att personalen ska va hemma för att unvika smitta äldre, säger Marléne KLund Kopparklint (M). 

– Arbetsmiljön måste det göras något åt, vi måste höja bemanningen i våra yrken så vi verkligen får tid hos varje kund och så vi slipper springa så fort, säger Margaretha Styffe, sektionsordförande Kommunal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.