Ska få fler asylsökande till hälsokontroll

Uppdaterad
Publicerad

Inte ens hälften av alla asylsökande i Sverige nappar på erbjudandet att göra en hälsoundersökning. Men nu ska Landstinget i Värmland delta i ett pilotprojekt med målet att samtliga ska göra undersökningen.

Redan idag erbjuds asylsökande i Sverige en hälsokontroll men i snitt var det bara 44 procent som nappade på erbjudandet förra året.

– Vi tror inte att alla förstår varför det är bra att komma, och vad det är vi erbjuder, säger Lotta Jernström, utredare på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Dessutom är det svårt att nå samtliga berörda, eftersom migrationsverket är förhindrade att lämna ut telefonnummer till de asylsökande.

– Så det landstinget får är en postadress, men det fungerar oftast inte. Vi tror att brevet inte når fram, säger Lotta Jernström.

Syftet med hälsokontrollen är att upptäcka akuta sjukdomar tidigt för att inte riskera den asylsökandes hälsa, men också för att upptäcka sjukdomar som faller under smittskyddslagen.

– Landstingen måste vara tydliga så att de asylsökande förstår att en eventuell sjukdom inte påverkar möjligheten att få asyl i Sverige, säger Lotta Jernström.

Värmland utsett till pilotlän

Sveriges kommuner och landsting har fått tre miljoner kronor av regeringen för att genomföra pilotprojektet där Landstinget i Värmland nyligen utsetts som pilotlän. Målet är att samtliga asylsökande ska genomgå en hälsoundersökning. Regeringsbeslutet om att genomföra projektet kom den 8 oktober.

Projektet består av tre delar, en inventering både nationellt och i länet för att se vilka metoder som kan fungera, en handlingsplan för Landstinget i Värmland och sist ett utbildningskoncept.

– De här tre delarna ska ha kommit igång i mars, då ska vi tillbaka till regeringen och säga vad som fungerar och vad som inte fungerar. Sedan är tanken att vi ska rulla ut det här nationellt, säger Lotta Jernström.

Inga obligatoriska kontroller

Förutom målet att få samtliga asylsökande att göra hälsoundersökningen är syftet också att erbjuda traumavård och hälsoskola. Men det kommer inte att bli tal om obligatoriska hälsokontroller.

– Vi har en lagstiftning i Sverige som säger att vi får inte kränka den personliga integriteten, om man inte har begått ett brott eller har en allmänfarlig sjukdom. Då får man tvinga någon till en hälsoundersökning. Men om man kommer som medborgare eller asylsökande finns det ett grundlagsskydd mot den typen av aktiviteter, säger Hans Karlsson, avdelningschef på Vård och omsorg på Sveriges kommuner och landsting.

Exakt vad projektets budget på tre miljoner ska användas till inte klart ännu, men det handlar bland annat om att utbilda folk som i sin tur kan utbilda annan personal.

– Landstinget i Värmland har redan en kärv ekonomi, men samtidigt har man det här uppdraget. Det kanske blir så att de måste utbilda och anställa, men samtidigt kommer de att spara pengar på att göra rätt saker. Det är billigare att göra rätt från början än att chansa, säger utredaren Lotta Jernström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.