Foto: Mikael Fritzon/TT

Skogsstyrelsen granskar hyggen i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

I början av maj genomför Skogsstyrelsen en granskning av 250 hyggen i Värmland. Syftet är att säkra skogsåterväxten efter genomförda avverkningar.

När Skogsstyrelsen kontrollerade de senaste fyra årens avverkningar i länet visade det sig att 19 procent inte blev godkända.

– Skogsstyrelsen har i flera år gjort insatser som denna när vi kontrollerar om det kommer ny skog efter avverkning. Efter en kontroll skickar vi brev till markägarna med vägledning om lämpliga åtgärder på de hyggen som inte är godkända säger Harald Lindebjörn, tillsynsansvarig på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Ser en förbättring

Granskningen pågår under två veckor. Bland annat kontrolleras vilka åtgärder som utförts, om åtgärden är lämplig på marken och om skogsvårdslagens krav på antal plantor per hektar uppfylls.

– Vi tycker oss se en förbättring jämfört med tidigare, men som det skogslän Värmland är borde vi ha ännu bättre återväxt av skogen, främst i länets västra delar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.