Slutsnusat för eleverna

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått tio år sen rökförbudet på krogar infördes. På skolorna i Arvika går man nu ännu ett steg. Där ska det inte bara bli rökfritt utan även snusfritt. Hela skoldagen.

Till hösten är det både slutrökt och slutsnusat på alla skolor i Arvika kommun. Då införs en ny policy.

– Vi vill skydda våra elever och ha friska sunda elever, säger Marika Olsson, enhetschef på elevhälsan i Arvika kommun.

Så de rökande och snusande eleverna på Taserudsgymnasiet har tuffare tag att vänta, men rektorn Jenny-Anne Jakobsson Remnevik är noga med att det i grunden inte handlar om förbud eller straff utan om hälsan.

”Spotta ut eller fimpa”

Ser man någon använda tobak på skoltid sätts resurser in för att få slut på det.

– Då uppmanar vi dem att spotta ut snuset eller släcka cigaretten och informerar om vilken möjlighet man har om man vill ha hjälp att sluta, men i övrigt är det inget straff det handlar om, säger hon.

Hela dagen blir tobaksfri

Och det som tidigare handlat om att eleverna inte får röka på skolgården har nu breddats till att hela dagen ska vara tobaksfri. Så att smita iväg på rasten ner till stan eller bara runt hörnet och ta ett bloss är alltså inte okej.

– I policyn står det klart och tydligt att det är skoltiden det handlar om inte bara skolgården, sen kommer vi ju inte att ha något slags övervakningssystem, säger rektorn Jenny-Anne Jakobsson Remnevik.

”Kommer inte att funka”

Av de cirka 15 elever som SVT Nyheter pratar med på skolgården är det ingen som tror att det kommer att gå att genomföra en helt tobaksfri skoltid.

– Nej, det är så många som röker, jag tror inte att det kommer att funka, säger Patrik Söderberg, elev på skolan.

Policyn omfattar både elever och personal och börjar gälla från och med höstterminen 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.