Storsatsning på unga

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska ungdomsarbetslösheten bekämpas. I de kommuner i länet där ungdomsarbetslösheten är allra högst går nu arbetsförmedlingen in i satsningen Ung framtid.

– Det handlar om att sätta in extrainsatser så ungdomar kan komma ur arbetslöshet, säger Marcela da Silva Nyberg, som jobbar med projektet Ung framtid vid arbetsförmedlingen i Grums.

Det handar dels om att hjälpa de unga att söka jobb, praktikplatser eller studier, dels om att få näringslivet att hjälpa till.

I dag är ungdomsarbetslösheten i flera av länets kommunen betydligt högre än riksgenomsnittet.

I Munkfors till exempel är ungdomsarbetslösheten över 35 procent om man räknar med de som är i någon åtgärd. I Grums är är fjärde ungdom utan arbete.

Tillsammans med arbetsförmedlingarna i Munkfors, Storfors, Hagfors och Säffle satsar Grums nu på Ung framtid.

Sedan tidigare är Kristinehamn med.

Marcus Johansson, som varit med i Ung framtid i Kristinehamn berättar att han blivit hjälpt av satsningen. Även om han ännu inte fått något jobb som konstruktör som han hoppas på.

–Jag hade en depressionsperiod här för någon månad sedan. Jag kände att jag inte rikttig orkade med men tack vare det stöd jag fick lyckades jag ta mig ur det snabbt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.